Ik werk hier omdat ik hier graag werk

Geplaatst op
03 september 2020
Auteur
Dyonisa
Categorie
Interviews

Aan het woord zijn Mohamad en zijn broer Abdulaziz. Momenteel werken zij beiden in onze productieomgeving en zijn ze heel enthousiast over de kansen die ze kregen. Mohamad is hier 6 jaar in dienst, Adbul 2 jaar. Sinds enkele maanden werkt ook hun jongere broer hier. Mohamad vertelt over hoe een familiebedrijf de thuishaven werd voor andere families.

“Ik ben hier terechtgekomen dankzij het textielbedrijf van mijn nonkel. Dit was gelegen naast het Van Hoecke gebouw. Na enkele jaren heeft Van Hoecke het bedrijf van mijn nonkel overgekocht om uit te breiden. Vier jaar eerder ontvluchtte ik Syrië en had ik het plan om na enkele jaren weer terug te keren naar mijn thuisland.”

Nederlands leren

“Toen de situatie in Syrië alsmaar slechter werd, besloot ik om in België te blijven. Op dat kantelpunt kreeg ik de kans om bij Van Hoecke te komen werken. Dit was mijn kans om me te integreren in de samenleving en Nederlands te leren. Zes jaar later ben ik nog steeds heel blij met die beslissing.”

“Iedereen gaf me steeds de tijd en ruimte om Nederlands te leren spreken. Mijn collega’s spraken hier op een trage, duidelijke manier tegen mij, wat me heel veel geholpen heeft om de taal onder de knie te krijgen. Op dit moment spreek ik heel vlot Nederlands en voel ik me hier helemaal thuis.”

“Vijf jaar geleden kwam ook mijn broer Abdulaziz naar België. Na enkele bedrijven waar hij zich niet echt thuis voelde, stelde ik hem voor om eens bij Van Hoecke te proberen. Doordat hij zag dat ik hier graag werk, zette hij dezelfde stap. Ook hij is nog steeds heel blij met zijn keuze.”
 

Inspraak

“Het fijne aan bij Van Hoecke werken, is dat je voldoende tijd en mogelijkheden krijgt om je job goed te kunnen uitoefenen. De taken worden goed verdeeld en er worden steeds realistische deadlines gezet. Als er hier iets onverwachts misgaat, wordt dit altijd goed en professioneel opgelost. Ook de machines waarmee we werken zijn van hoge kwaliteit.”

“Intussen ben ik ook kunnen doorgroeien naar een hogere functie, waardoor ik meer verantwoordelijkheid kreeg. Er zijn tal van doorgroeimogelijkheden voor wie meer uitdaging of verantwoordelijkheid wenst. In eender welke functie wordt er steeds naar je geluisterd. Een tijd geleden had ik een idee om een muur uit te breken, zodat er op een veiligere manier met de heftrucks omgegaan kon worden. Na een tijd werd dit aangepast, wat je wel een goed gevoel geeft. Zo kon ik zelf bijdragen aan de veiligheid van anderen. Vorig jaar kreeg iedereen de kans om mee te werken aan het Hello You-project, een project waarbij alle medewerkers ideeën konden uitwisselen over de werking van het bedrijf. Zo weet je dat er steeds naar iedereen geluisterd wordt.”

“Het hoogtepunt voor mij zijn de talrijke leuke activiteiten die georganiseerd worden. Het personeelsfeest, de Pretdag, de zaalvoetbalploeg,… Bijna om de drie maanden is er wel iets om naar uit te kijken. Zo leer je ook wat andere collega’s over de rest van het bedrijf kennen.”

Familieband


“De familiale sfeer bij Van Hoecke is heel fijn. Niet enkel is dit een familiebedrijf, maar ook ik krijg de kans om hier met mijn familie te werken. Vroeger zagen mijn broer en ik elkaar wekelijks of om de twee weken. Momenteel zien we elkaar bijna elke dag. Het is voor mij belangrijk dat ik mijn familie voldoende zie. Het is fijn dat het werk hier dan ook een rol in speelt.”

“Na onze uren maakten we tijd om ervaring op te doen als pizzabakkers en zo hebben we nu samen een pizzazaak opgericht. We waren beiden op zoek naar een flexi-job, en voor ons was een eigen zaak een logische volgende stap. Op het volgende bedrijfsfeestje voorzien wij graag de pizza’s! (lacht)”