Één jaar elektrische Vito: wat is het verdict?

Geplaatst op
06 december 2023
Auteur
Dyonisa Van de Velde

Ons mobiliteitsplan stond de afgelopen jaren in teken van twee zaken: zoveel mogelijk de wagen achterwegen te laten én indien collega’s toch de auto nemen om naar het werk te komen: het vergroenen van ons wagenpark. Zo kozen er heel wat collega’s voor een elektrische lease-wagen en werden de bedrijfswagens bij vervanging ingeruild voor elektrische of plug-in hybride exemplaren.

Toch is er nog een categorie aan Van Hoecke-wagens op onze wegen: de Vito’s of bestelbusjes van onze vertegenwoordigers. Deze worden gebruikt om klanten te ondersteunen met het nodige materiaal en zijn dus een cruciaal onderdeel van onze klantenservice. Om die reden werd er vorig jaar als testfase een elektrisch exemplaar aangekocht. Exact een jaar rijdt Nikolas (Van Hoecke Academy) rond met deze allereerste elektrische Vito. Het doel van dit testproject is uitzoeken of de wagen geschikt is voor het traject dat onze vertegenwoordigers dagelijks afleggen bij het ondersteunen van onze klanten. 

“Voordelen zijn er zeker”, vertelt Nikolas. “Na 10.600 kilometer gereden te hebben, weet ik dat het rijcomfort veel hoger ligt en dat het in mijn ogen ook veiliger is om elektrisch rond te rijden. Doordat de wagen veel stiller is, hoor je veel beter wat er zich afspeelt in het verkeer en hoor je zelfs kleine brommers zonder probleem naderen.” “Langs de andere kant vergt het ook heel wat planning als er grotere afstanden moeten worden afgelegd en is ook niet elke regio even goed voorbereid op elektrisch rijden. Het is meer dan eens gebeurd dat de batterij bijna plat was en het enige laadpunt niet in gebruik was. Ook de elementen hebben een invloed op het batterijgebruik.

Zo verbruik je bijvoorbeeld veel meer bij regen, wind en koude temperaturen”, gaat Nikolas verder. Er zal in de toekomst per wagen een afweging gemaakt moeten worden aan de hand van de verschillende factoren. In welke regio moet de wagen rondrijden? Hoeveel afstand wordt er dagelijks afgelegd? Dankzij deze test zullen we in elke specifieke situatie een weloverwogen beslissing kunnen maken!