Magazijn in beweging: exit automatische kranen, enter dynamische ABC-locaties, liften en pick to light

Geplaatst op
26 januari 2023
Auteur
Stijn Vandevoordt
Categorie
Interviews

Als Factory of the Future zijn we als Van Hoecke altijd in beweging. Frederik Van Gansen vertelt je meer over de transformatie van ons magazijn. “Op een bepaald moment besef je dat het met kleine aanpassingen niet meer lukt. Dan moet je de moed en de durf tonen om alles van tafel te vegen. En weer van nul te bouwen.” Een rondleiding in het nieuwe magazijn in wording.

fga

“Vroeger hadden we een systeem met vaste plaatsen, elk product of productgroep was altijd in dezelfde zone in het magazijn terug te vinden”, begint Frederik. “Nu werken we met dynamische locaties. De lay-out is helemaal opnieuw ingetekend. Als een pallet is leeggepickt, krijgt de nieuwe pallet mogelijk een andere pickbare plaats. Dat gebeurt elke keer via een ABC-classificatie, volgens de frequentie dat het product wordt gebruikt. Een A-locatie is voor de populaire producten. C voor de minder courante.”

“Dat garandeert dat onze goederen elke keer de best mogelijke locatie krijgen. Best als in dat de afstanden in onze flow zo klein mogelijk zijn. Want afstand is gelijk aan verloren tijd. En we zitten hier met heel veel producten.”

kardex

Van volle pallet naar stukpicking

“Die dynamische ABC-locaties is één deel van het verhaal. Daarnaast is er ons verticale liftenmagazijn. Die Kardexen zijn de één-op-éénvervanger van ons vroegere, automatische kranenmagazijn.”

“Het verschil? De kranen zijn prima voor volle palletbewegingen. Maar onze orders zijn vaker en vaker op doos- of zelfs stukniveau. De liften zijn een goede oplossing om op een compacte manier dat type picks op de juiste plaats te krijgen.”

“In totaal hebben we acht liften van twaalf meter hoog. Acht liftopeningen waar onze pickers tussendoor kunnen lopen. De liften brengen in een eerste stap de legborden naar beneden. In een tweede stap krijgt de picker hulp van een laser die bepaalde zones van dat bord aanduidt. Zo weet hij of zij wat er gepickt moet worden.”

Elke medewerker een eigen kleur

“Die visuele ondersteuning zal er ook zijn met Pick to light en Put to light in een andere zone van het magazijn. Zodra we dat principe uitrollen, combineren we het met doorrolstellingen. In die zone zijn locaties voorzien van lichtjes. Elke picker heeft zijn of haar eigen kleur. De lichtjes signaleren waar hij of zij moeten zijn voor welk product. Ter plaatse toont een display onder het rek het aantal te picken stuks.”

“We bekijken ook hoe we het intern transport van onze gepickte karren verder kunnen automatiseren. Om zo de stap ná het picken efficiënter te maken. Robots gaan hier de sleutel zijn om die interne transportlijnen automatisch te laten verlopen.”

Collega's in het magazijn

Tandem tussen WMS en MES

“Dat alles wordt in goede banen geleid door een overkoepelend softwaresysteem. Dat was voor ons een belangrijke vereiste toen we de markt opgingen: een implementator die ons zowel op WMS- als MES-niveau kon ondersteunen. Ons magazijn en onze productie zijn namelijk nauw verweven.”

“Ons nieuwe pakket kan beide aan. In deze fase zijn we bezig om het te implementeren in ons magazijn. In een volgende fase volgt de productie.”

Kraan ruimt kranen op

Nieuwe technologie omarmen, betekent ook afscheid nemen van vertrouwde systemen. De automatische kranen werden uit het magazijn getild door… een nog grotere kraan. Zo bleef het magazijn volledig leeg achter. Een symbolisch moment.

“Dit is een enorme transformatie. Eén die je onmogelijk puur rationeel kan bekijken. Het deed wel iets om die vroegere kranen te zien vertrekken na 25 jaar trouwe dienst. Toen was dat systeem echt state of the art. Het nieuwste van het nieuwste. Iets dat ons als Van Hoecke mee groot heeft gemaakt.”

“Voor de collega’s van het magazijn verdwijnt op dat moment ook hun vertrouwde manier van werken. Een systeem dat ze door en door kennen. En verandering is altijd een uitdaging.”

fga

Geen geruzie, geen paraplu's

“Om eerlijk te zijn: de go live van een van de eerste fases is niet van een leien dakje gegaan. We wisten dat het een big bang zou zijn, maar toch hebben we het onderschat. Je wilt een totaal nieuwe manier van werken implementeren, terwijl je tegelijk dezelfde service aan je klanten wilt aanbieden. Twee totaal andere verwachtingspatronen. Dus dat is zweten en zwoegen en soms avonden en weekends een tandje bijsteken.”

“Tijdens die moeilijke periodes was het echt fantastisch om te zien hoe de collega’s daarmee omgingen. Het was makkelijk geweest om op dat moment ruzie te maken. En je paraplu open te doen: Ziede wel, ik had het gezegd.”

“Daarnaast hebben we veel steun gehad van collega’s van andere afdelingen. Er zijn er heel wat die een handje zijn komen toesteken in het magazijn. Na de uren, voor alle duidelijkheid. Echt een hart onder de riem. Geweldig! Samen als één team.”

Nieuw referentiepunt

“25 jaar geleden was ons kranenmagazijn state of the art. Wel, ons nieuwe magazijn wordt dat ook”, besluit Frederik.

“Wat we met ons team aan het doen zijn, is niet vanzelfsprekend. We staan aan het begin van een grote transformatie. Er komen veel veranderingen aan, maar de beloning gaat groot zijn. Met deze systemen en technologieën zijn we klaar voor de volgende 25 jaar.”

Zin om dingen in beweging te zetten?

Goesting om net als Frederik ons bedrijf in beweging te zetten? Check onze vacatures.