Mee met de trends op IMM/ Living Kitchen in Keulen

Geplaatst op
23 januari 2019
Auteur
Peter Van Hoecke
Categorie
Inspiratie

IMM/Living Kitchen in Keulen is steeds een interessante afspraak. Naast de tweejaarlijkse afspraak op Eurocucina in Milaan, trekt ook deze beurs in Keulen onze aandacht. Hoewel Duitsland steeds een “verduitsing” laat zien van het Italiaanse topdesign, blijft het belangrijk om er de sfeer en de trends op te snuiven. Als het regent in Milaan dan druppelt het in Keulen en miezert het toch ook bij ons.

De sfeer kunnen we kort omschrijven als ‘matig’. Geen overrompeling en ook geen echte highlights. Een alledaagse presentatie van de klassieke merken met hun gekende uitstraling op de vaste plaatsen in dezelfde hallen. We spreken ook niet over een negatieve stemming. Gewoon ‘gewoon’.

IMG_2376.jpg

Ook de trends volgen die sfeer. Ken je het gevoel een 5 gangenmenu achter de kiezen te hebben en je de volgende dag nauwelijks herinnert wat je nu net hebt gegeten?  Wel, dat gevoel hadden wij ook. Als ik er toch eentje moet uithalen, is het deze: de hybride rol van hout. Zowel in de keukenwereld als bij de woon- en slaapkamerfabrikanten konden we een duidelijke 'touch-of-wood' vaststellen. Moderne frisse kleuren met duidelijke houtaccenten. Alsof het hout de kilte uit het meubel moet halen. Het gaat zelfs zo ver dat houten binnenlades, die normaal achter een front opduiken, prominent en zichtbaar bij bijna elk merk aanwezig waren. Het was zo opvallend dat we ons afvroegen of de designers samen geluncht hadden en na het nuttigen van een geestrijke drank elkaar geheimen hadden verteld. Het leek wel allemaal uit één hand te komen.

IMG_2454.jpg

 

 

 

Verder bleven we op onze honger zitten. Geen 5-gangen sterrenmaaltijd maar eerder opgewarmde kost uit Milaan. Wat ons vooral is bijgebleven is de afwezigheid van technologie. Geen Internet of Things, geen Artificial Intelligence, …  Op een eenzaam digitaal beeldscherm na was het aanbod mager. Een overheadprojector die jevlees scant en dan het kookvuur op de juiste parameters instelt voor de perfecte bakwijze, was leuk maar niet pakkend. Een stand met 3D-geprint voedsel kreeg wat bekijks maar meer dan een attractie was het niet.

IMG_2440.jpg

Ook het “micro-wonen” kreeg helemaal niet de aandacht die wij denken dat het verdient. Er was slechts één stand waar we dit thema echt konden ontdekken. Verder zagen we eerder de oude, klassieke, ruime opstellingen.

 

Eén andere trend die wel degelijk de kop leek op te steken was “Urban Farming”. Op een aantal plaatsen was groen als decoratief element aanwezig, maar in de keuken kreeg het meer dan een deco-functie. Van eenvoudige mandjes met kruiden aan de wand tot volwaardige kruiden en groenten toestellen. Een duidelijke brug naar het leven in de steden waarbij we de natuur wat dichter bij ons willen. Urban Farming kan een nieuwe trend zijn die een blijvertje wordt. Al moet het concept eerst wel nog even volwassen worden.

In dezelfde lijn zagen we wel grote presentaties van planten op een aantal stands van trendsetters. Alsof de binnentuin uit de jaren 70 terug was van weggeweest. Fris en toch warm. Een link met de natuur. Dé uitschieter daar was de bijzondere presentatie van Birkenstock (gekend van de kurken sandalen). Ze lanceerden een reeks bedden op een stand die zo uit het regenwoud kon komen. Bijzonder.

We waren toch blij om op het einde van dag twee de Italiaanse designfabrikanten te mogen bezoeken. Pure luxe in een warme, donkere setting. Vele edele materialen zoals exotische houtsoorten, leder, roestvrij staal. Allemaal in donkere tinten. Een fijne sfeer om even bij weg te dromen, weg van de mediocriteit. Er zijn nog zekerheden.

Conclusie: Houten accenten nemen een dominante rol op. Noten en eiken blijven trending. Wit is een blijver in de keuken, donkere tinten met gerookt glas en dikke tapijten bij het wonen en slapen. Business as usual. Of toch iets doen met Urban Farming in LEGRABOX of TANDEMBOX? We bekijken graag de mogelijkheden! To be continued.