De keuken als leefruimte

Geplaatst op
05 juni 2017
Auteur
Karen
Categorie
Keuken

De keuken blijft het hart van onze woning. Het is een leefruimte waar we onze gasten ontvangen, samenzitten met het gezin of ontspannen na een lange werkdag. Een open keuken blijft populair en wordt steeds meer een verlengde van de woonkamer. Redenen genoeg om de ruimte efficiënt in te richten!

Begin voor het inrichten van je keuken met je af te vragen wat jouw kookgewoontes zijn. Hou je van koken en sta je dagelijks achter het fornuis of warm je liever snel iets op? Doe je één keer in de week je boodschappen of loop je dagelijks even langs de winkel? Door rekening te houden met persoonlijke gewoontes krijg je een keukenplan dat perfect bij jou past.

Bestek, kookgerei en producten die je vaak gebruikt, heb je graag snel bij de hand. Je bergt ze dan ook best op een goed bereikbare hoogte op, ideaal is tussen knie en schouderhoogte. Zo hoef je minder te bukken of te strekken.


Volledig uittrekbare lades zorgen voor een goed overzicht en een vlotte bereikbaarheid van de inhoud en vind je zelfs het achterste potje snel terug.

TIP: Deel je keuken in vijf zones in om tijd te winnen en orde te houden.

  • Voorraad:  bewaar hier levensmiddelen en let erop dat ze makkelijk bereikbaar zijn. Ook je koelkast krijgt hier een plaats.
  • Opbergen: glazen, bestek en borden krijgen een plek in deze zone. Hoe dichter bij de vaatwasmachine, hoe beter.
  • Spoelen en afval:  hier vind je de vaatwasmachine, spoelbak, al je benodigdheden voor de afwas en afvalemmers
  • Voorbereiden: tussen de spoelbak en de kookplaat bevindt zich de voorbereidingszone. Voorzie voldoende ruimte voor een ruime snijplank en om al je ingrediënten klaar te nemen. Deze zone, het hoofdwerkvlak van de keuken, is minstens 90 cm breed.
  • Koken en bakken: bij de kookplaat liggen al je pannen, potten en werkbestek binnen handbereik.

Zo liggen alle spullen die je samen nodig hebt bij elkaar  en op de juiste plaats. Dat beperkt de afstand die je aflegt bij het koken. De zones die je in de voorbereiding na elkaar nodig hebt, sluiten op elkaar aan. Je neemt bijvoorbeeld eerst je groenten uit de frigo, spoelt ze af, versnijdt ze en bakt ze vervolgens.

Deze zones kunnen in alle keukens toegepast worden, onafhankelijk van hun grootte en vorm.

TIP: Wil je bestaande voorraadruimtes herindelen? Kies dan voor bredere, hogere en diepere lades. Door voor één brede lade te kiezen in plaats van twee smalle lades, win je 15% aan opbergruimte.